WTC Ruinen naar grote hoogte

WTC Ruinen 03/12/2018

Op zondag 18 november 2018 stond er voor WTC Ruinen weer een MTB Clubtocht op het programma. De organisatie had als richtpunt hiervoor de Col du VAM uitkozen. De doelstelling was om te zien hoe we zo veel mogelijk Off the Road bij de berg konden komen en dit ook voor de terugweg te realiseren.

Om half negen werd er gestart op een erg koude Brink in Ruinen. In 2 groepen ging het op Wijster aan. Eerst ging het richting ‘de Hoorns’. Dit is een zandweg langs de heide en een rot ding. Bij nat weer zuigt ie, bij droog weer is ie mul. Nu hadden we geluk met een bevroren bovenlaagje en gingen we er vrij makkelijk over. Verder ging het richting Spier. Via zandwegen en stukjes bos kwamen we bij natuurgebied Vossenberg. Hier werden we blij verrast, want dit voor ons onbekende gebied blijkt een heel mooi stukje natuurschoon te zijn. De vervaarlijk ogende Schotse hooglanders gingen gelukkig voor ons aan de kant. Via smalle paadjes kwamen we aan bij de berg. Hier kon een ieder zich lekker uitleven alvorens we aan de koffie gingen in het ‘idyllische’ koffie huisje aan de voet van de berg.

Na de pauze ging het nogmaals de berg over en toerden we over mooie tracks naar Zwart Schaap. Daarna door naar Hoogeveen om daar het Spaarbankbos te doorkruisen. Via Pesse en Eursinge kwamen we weer in de buurt van Ruinen. Hier kwamen beide groepen weer bij elkaar, zodat alles gelijk weer terug kwam in Ruinen.

Het was een prachtige ochtend, koud maar heel mooi weer. De snelle groep had 60 kilometer op de teller en de minder snelle groep bijna 50. Al met al is het toch gelukt om meer dan 80% onverharde wegen en paden in de route op te nemen en kan je dus vanuit Ruinen heerlijk op je MTB naar de Col du VAM. Dat wordt helemaal mooi als de MTB track daar straks klaar is.