Geslaagd Ardennenweekend

WTC Ruinen 01/09/2015

Verslag Vakantie Belgische Ardennen, september 2015

Vrijdag, 11 september

Het uitje van onze fietsclub WTC Ruinen voerde dit keer naar de Belgische Ardennen in het plaatsje Vielsalm. Op vrijdagochtend om 08:00 uur zijn we vanaf de Brink uit Ruinen vertrokken. Onze groep bestond uit 24 personen waarvan 3 vrouwen die het hele weekend voor de fietsploeg de catering verzorgden.
De reis verloopt voorspoedig en we kwamen aan om ca. 12:30 uur in onze Gîté d’ l’épilobe, Beche 10, Vielsalm. Alles uitpakken, kamers ingericht en ’s middags meteen al fietsen. Een deel van de groep ging MTB’en, het andere deel van de groep ging wielrennen.
De 1e groep wielrenners volgden de route Sean Kelly richting Baraque Fraiture. Dit is de 3e hoogste top (651m TAW) in de Belgische Ardennen waar ook een skipiste aanwezig is. Het is gelegen op Plateau des Tailles. Een mooie route om mee te beginnen met pittige beklimmingen. Stijgingspercentages variërend van 4 tot ca. 8%. Het was prachtig weer en een mooie omgeving. Onderweg nog even een consumptie genuttigd. De tocht voerde o.a. richting Baraque Fraiture, Dochamps, Samree, Bovigny. We kwamen nog langs Le Miroir waar ik een paar jaar geleden ook al eens was geweest. Afstand ca. 74,5 km in 3,5 uur.
De MTB’ers gingen ook even hun benen strekken na een lange reis. André Knol was de reisleider voor alle MTB-tochten. Zo ook tijdens de eerste tocht van 30 km door de heuvels en bossen rondom Vielsalm. De verschillende beklimmingen en dalingen werden gerealiseerd op ieder zijn eigen tempo. Waarbij “effe wachten op elkaar” zeker niet werd vergeten. Deze wachtmomenten op elkaar werd met name door de dames gebruik voor een korte evaluatie. Dit maakte niet alleen leuk maar ook gezellig. Na elke tocht kregen we een nog toetje, want het dorp lag in het dal en ons verblijf lag boven op een heuvel.

Na een heerlijk douche en een koel drankje konden we volop genieten van de pastagerechten, spaghetti, macaroni en als toetje eigen gemaakte Tiramisu. Het ging erin als bananen (favoriet eten wielrenners) Na een klein wandelingetje (bult af en bult op) en gezellig nazitten werd het bed opgezocht.

Zaterdag, 12 september

Ontbijt om 08:30 uur. Dit bestond uit een broodtafel, warme pannenkoeken, melk, thee met broodbeleg en een toetje .
Ondanks een lichte bewolking gingen iedereen met goede moed de bult weer af, om in het dorp te starten.
De racefietsers fietsten door Stavelot, Coo, Wanne en Trois Pont en uiteindelijk weer naar Vielsalm. Trois ponts ( 3 bruggen) en de rivieren Salm en Ambléve vloeien hier samen. De route was uitgezet door Nederlanders en is bedoeld als trainingscircuit voor de Alpe d’Huez. Vele klimmetjes van 4 a 5 km met stijgingspercentages van 7, 8% a 10% (1km) met uitschieters naar 13 a 15%. De fietstocht voerde meerdere malen weer terug naar de rotonde in Wanne, wat bij wielrennen bekend staat stevig klimgebied. Onderweg wel genoten van het landschap en bezienswaardigheden. Het pleintje met ‘kasseistraatjes’ en een eindje verder het beeld van de legendarische wielrenner Eddie Merckx.
We fietsten hier op Col du Stockeu die ook in de bekende wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik voorkomt. Stijgingspercentage 10% over een lengte van 2300m en steilste stuk zelfs 21%. Ritafstand: 82 km in ca. 4.45 uur. Een uitdagende fietstocht die veel kracht en conditie van je vereiste. Wij waren met onze groep net op tijd terug in de gîté. Toen volgde er een beste regenbui waar de andere fietsgroep wel in terecht kwam.

De MTB’ers deden het zaterdag in twee keer. In de ochtend een tochtje van 47 km en ‘s middags een tochtje van 17 km. Tussen de beide tochten door hadden we een lichte lunch in onze villa. We kwamen er achter dat bij elk begin van de uitgezette tocht eerst 600 hoogtemeters (geen lengtemeters) moesten maken. Maar daar kwamen we ook voor! De tocht voerde door de prachtige Belgische Ardennen door beekjes smalle paadjes en zelfs bij boeren over het erf.

Avondeten: Hollandse schotel met aardappelen, groenten.

Zondag, 13 September

Onze laatste dag alweer. Na een goed verzorgd ontbijt besloot het merendeel van de groep met de MTB te gaan en een klein deel besloot te gaan wielrennen. Een aantal fietsers die zaterdag niet de MTB-tocht van 47 km hadden gefietst, deden dat alsnog. Dit voelde, volgens één van die rijders, toch iets zwaarder aan dan op de racefiets omdat je ook weer helling moet beklimmen maar nu met obstakels op de wegen. Het ene moment daal je af maar dan volgt meteen de steile helling weer die maar niet ophoudt omdat er om het bochtje de helling nog verder omhoog gaat.
Best wel veel interval in zo’n fietstocht, ongeacht of het nu wielrennen of MTB’ en betreft. Dit doet wel een beroep op je doorzettingsvermogen. Stijgingspercentage 10%.

Vanuit Vielsalm zijn vier MTB-tochten uitgezet.
Om het rijtje vol te maken werd door de MTB-groep ook de vierde tocht van 20 km gereden. Ondanks de afstand van 20 km werd deze als de zwaarste tocht ervaren. Klimmetjes net iets steiler en meer korte dalen en stijgen. En dan in het dorp die laatste klim naar onze villa…..
Daarna alles ingepakt en een rustig vertrek met de auto richting Nederland. In restaurant Overbeek hebben we nog een heerlijk diner gehad. Onze voorzitter sprak de grote waardering uit voor organisatie (Wim, Andre en Gert) maar zeker ook voor de vrouwen van de catering (Trudy, Jenny en Greetje). Dit werd met groot applaus door de groep bevestigd. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd fietsweekend met onze club die gezellig en sportief was en voor herhaling vatbaar.